Wat een avontuur, terug van 48 uur lang Microsoft Build streams. Een geweldig event zo volledig digitaal vanuit je eigen huiskamer. Teveel om alles te kunnen zien, doen en uitproberen. Maar voor mij zijn dit wel echt de hoogtepunten:

Nieuwe development tools
Ik begon met Scott Hansleman die ons de nieuwe development tools liet zien waaronder eindelijk een 1.0 release van Windows Terminal maar ook winget. De nieuwe Windows Package Manager. Ja Windows gaat meer en meer richting Linux.

Over Linux gesproken. Vergeet niet dat je Docker containers een enorme performer boost krijgen in Windows met WSL 2

Ook gaan de ontwikkelingen van GitHub hard. Leuk GitHub in je broekzak maar zijn vooral de nieuw aangekondigde Codespaces in GitHub echt gaaf. Zo heb je in seconden een GitHub repro werkend in jou browser alsof je lokaal werkt. Inclusief localhost en met al jou VS Code settings en extensies gesynct.

En maakt Xamerin.Forms de volgende stap naar .NET MAUI. De grootste focus voor .NET 5 is één .NET platform met één class library en één SDK. MAUI volgt daarop en zal lanceren met .NET 6. Of het nu Android, IOS, Windows of macOS is. Jouw development ervaring is hetzelfde.

Azure Static Web App en Cosmos DB
Daarna was het Scott Guthrie die de nieuwe Azure Static Web App officieel lanceerde. Een static variant voor SPA's.  Gratis gehost met automatische SSL renew en API integratie middels Azure Functions. Direct uitgeprobeerd en staat deze blog en wat je nu leest al in een Static Web App.

Ook presenteerde Scott een aantal nieuwe features voor Cosmos DB en was er veel aandacht voor Synapse Link. Jupyter Notebooks en Private Link zijn nu ook beschikbaar voor Cosmos DB. Private Link is echt wel een mooie toevoeging aan het Azure platform! Maar het belangrijkste nieuws is dat Cosmos DB een stuk betaalbaarder wordt met o.a. ook een Free Tier.

Cloud Native Model
Mark Russinovich had een mooie talk over het cloud native model. AKS (Azure Arc en Azure Policy), OAM en Dapr. Helaas geen grote nieuwe aankondigingen maar vooral en herhaling van Mark zijn talk uit November op Microsoft Ignite.

De sessie van Mark Fussell over Dapr was daarmee interessanter maar ook meer een refresh. Zo zijn er geen nieuwe Dapr componenten aangekondigd. Interessant vond ik het wel om te horen hoe hard Dapr gaat. De v1.0 wordt later dit jaar verwacht zodra de eerste grote Microsoft partners ermee naar productie gaan! Met Dapr wil ik zelf wel veel meer gaan experimenteren en zal ik zeker meer over Dapr gaan posten hier.

Power Platform
Low-code en citizen development zit in een sneltrein. Ook op mijn werk bij theFactor.e kijken we op dit moment naar verschillende low-code platformen. Ik kom het daarom niet laten om toch ook een sessie hier en daar mee te pikken over het Power Platform. Je merkte eigenlijk op het hele event dat Microsoft veel aandacht geeft aan het Power Platform en dat er een enorme groei en toename te zien is ook bij Microsoft. Interessant is wel de visie van Microsoft die zich in mijn vertaling meer richt op de combinatie van low-code, eigen maatwerk en het kopen van producten. Juist de drie met elkaar laten integreren en samenwerken. Microsoft heeft daar met Azure en suite van producten ook zeker een voordeel.

Event driven apps
Jeff Hollan deed een toffe intro op event driven apps met Azure. Ik verbaasde mij hoeveel 3rd party triggers en connectoren er inmiddels beschikbaar zijn voor Logic Apps. En hebben Azure Functions een nieuwe portal experience gekregen. Maar verder weinig nieuws daar.

Responsible ML en AI Systems
Een aantal nieuwe ML en AI features verschenen de week voor MS Build al. Wat maakte dat de sessies op MS Build met name een uitstapje maakte naar wat de toekomst ons gaat brengen. Kevin Scott bracht ons een nieuwe super computer die tot de top 5 van de wereld behoord. Samen en exclusief voor OpenAI ontwikkeld voor het trainen van enorme modellen. In een demo zagen we hoe Python code gegenereerd werd uit  een specificatie met behulp van GitHub als training set. Erg indrukwekkend.

Ook werden de ontwikkelingen in Responsible ML gedeeld. Een initiatief waarmee we beter in staat zijn om modellen te begrijpen, beschermen en onder controle te houden.

DevOps
Van wie anders dan Martin Woodward kwam uiteraard nog een update op Azure DevOps. Hij blikte nog even terug op AKS en K8s support in Azure DevOps, YAML CD pipelines met shared templates en GitHub actions voor Azure. Maar interessant om te horen was ook hoe het Azure DevOps team tegenwoord samen smelt met het GitHub team. Eigenlijk is het tegenwoordig één en hetzelfde team en wordt de onderliggende technologie van beide platformen steeds meer hetzelfde. Dat beloofd wat voor de toekomst.

Na zo'n event krijg je toch altijd meer energie. De toekomst is mooi maar ook nu al is het een geweldige tijd om een developer te zijn.

Het was zeker weten een mooie en ook speciale Build. Wat mij betreft mag dit vaker als volledig digitaal event. Fijn vanuit huis en is het ook leuk om tijdens de streams in discussie te kunnen gaan met collega's in Slack en zo opgedane kennis direct uit te wisselen. Het volgende grote MS event is .NET Conf 10 t/m 12 november en zal samen vallen met de lancering van .NET 5.