Visual Studio Code (VS Code) is enorm populair. Voor een groot deel denk ik ook te danken aan de vrijheid die je krijgt in customisatie en personalisatie. Daaronder valt ook de mogelijkheid tot het uitbreiden van je tool set. Het aantal extensies is werkelijk waar enorm. Zo enorm dat dit inmiddels haast al als tegenargument gebruikt zou kunnen worden. Ik kan het daarom altijd erg waarderen als ik een tip krijg voor een goede extensie.

Zo zag ik vorig jaar op Techorama in een demo van Alex Mang deze Rest Client voor VS Code langskomen. Gebruik jij nog altijd Postman voor je HTTP requests? Ik gebruik deze VS Code extensie nu dik een half jaar en grijp nog zelden terug naar Postman.

Rest Client voor VS Code
De Rest Cliënt stelt je in staat om vanuit VS Code HTTP requests uit te voeren en vervolgens ook direct het resultaat daarvan terug te zien in VS Code.

Een voorbeeld daarvan met een simpele GET Request:

Ctrl+Alt+R is hier en een shortcut maar kun je natuurlijk ook met je muis op Send Request klikken.

En ja een POST inclusief headers en body is natuurlijk net zo makkelijk. Een andere handige functie is dat je daar ook zo een CURL uit kopieert:

Of genereer snel een code snippet:

Authenticatie is geen probleem en is er support voor een proxy en voor environment variabelen.

En is er zelfs support voor GraphQL query's en mutaties. Iets wat pas net is toegevoegd aan Postman:

Zo nu en dan kom je een extensie tegen waar je gewoon enthousiast van wordt. Voor mij is het grote voordeel tegenover bijvoorbeeld een Postman de code first benadering. Jou requests staan in .http of .rest files en zijn gemakkelijk te lezen en dus ook te delen. Waar je voor het delen van een workspace in Postman al snel tegen een betaalmuur aan loopt is dit nu niet meer dan een GIT commit. En daarmee ook direct voor altijd geborgd binnen jou projecten.

De extensie is te vinden in de Marketplace waar je ook een volledige lijst van features en mogelijkheden vindt.