Maar liefst 17 sessies in slechts 48 uur. Volgens mij een nieuw persoonlijk record. Geweldig want het bevestigd maar weer eens wat een mooie tijd het is om een softwareontwikkelaar te zijn. Innovaties gaan razendsnel en onze tools en werkwijzen worden steeds mooier. Door de continue stijgende verwachtingen in de markt zal het alleen nog maar mooier worden. En zo overtreft elke nieuwe Build de voorgaande edities. Voor mij gaat dat ook dit jaar zeker weer op.
Ontwikkelen met een copilot en coprocessoren
Achteraf gezien gaf Satya Nadella in zijn openings keynote al de perfecte samenvatting voor heel Microsoft Build. “Copilot for everything” is wat hij zei.
Voor wie GitHub Copilot niet kent? Dit is een inmiddels geliefde AI ontwikkeltool die je kunt inzetten als tweede ontwikkelaar naast jou en die je helpt bij het schrijven van je code.
Deze vormen van AI zullen we de komende tijd meer en meer gaan zien en wellicht ook zelf gaan implementeren in onze eigen applicaties. En het mooiste is dat wij hier al diverse goede voorbeelden van zagen. Voorbeelden die je nu al kunt inzetten. Daarover
straks meer.
En dan was er ook nog Scott Hanselman waar ik altijd van kan genieten. Hij deed twee geweldige aftershows met coole interviews. Maar wat mij vooral ook raakte was de sterke samenvatting die hij maakte op het gebied van compute in Azure. Hij verwees terug naar de 486 processoren waaraan destijds een coprocessor kon worden toegevoegd. We mogen verwachten dat we compute in de cloud straks ook meer gaan zien als een coprocessor voor je lokale werk omgeving. Een hybrid cloud-to-edge wereld (Hybrid Loop).
Mijn favoriete aankondigingen en lessen
Ontwikkelen met een copilot en coprocessoren. Dat is al interessant! Maar hoeveel sessies je ook bijwoont op Build. Wat je ziet is slechts een greep uit het aanbod. Daarom lees ik zelf ook graag de samenvattingen van anderen of spar ik achteraf graag
met mijn collega’s over wat zij hebben opgepikt. Dus bij deze ook mijn favoriete aankondigingen en lessen van de 2022 editie van Build.
Overigens direct een les die ik al eerder leerde van Scott Hanselman: Vertel of leg je iets een derde keer uit. Schrijf er dan een blog over. Dus bij deze. En dat doe ik natuurlijk op mijn favoriete IT-onderwerpen: Cloud Native, AI en Low code development.
Cloud Native
Om te beginnen was er veel aandacht voor Azure Container Apps (ACA). Eind vorig jaar
kondigde Microsoft deze serverless containerdienst aan. Een directe concurrent voor AWS Fargate en Google’s Knative. ACA is nu General Available en verbaast het mij vooral hoe simpel en toegankelijk de integratie inmiddels is. Bijvoorbeeld vanuit
GitHub maar ook in combinatie met DAPR.
Ook Azure Kubernetes Service (AKS) blijft scoren. Een dienst die ik ook in de praktijk graag inzet.
- Erg tof is de integratie met Draft. Hiermee maak je ook van een legacy, niet container applicatie, in een handomdraai een gecontaineriseerde oplossing. Eén enkele Draft commando genereert voor jou automatisch op basis van enkele vragen een dockerfile, helm charts en kube manifests. Indrukwekkend!
- Ook is Web App Routing als add-on toegevoegd aan AKS. Deze configureert een ingress controller in jou cluster zodat je dit zelf niet meer hoeft te doen.
- En is de populaire event driven autoscaler KEDA toegevoegd als add-on voor AKS.
Erg mooie toevoegingen!
Als laatste lanceert Microsoft Azure Managed Grafana. De populaire data visualisatie tool als gemanagede oplossing in Azure. Wat het ontsluiten van jouw Azure resources naar Grafana dashboards nog eenvoudiger maakt.
AI & Analytics
Op het gebied van BI, data en Analytics is MS al langere tijd erg sterk als marktleider. We hebben het dan over Power BI, Synapse Analytics, Cosmos DB en bv. Azure Data Bricks. Maar waar Microsoft normaal erg sturend is in het uitreiken van de totaal oplossing, was het als nieuwe klant moeilijk om je door deze oplossingen te navigeren. Juist de sturing en samenhang van een totaal oplossing miste naar mijn idee. Daar komt nu verandering in met het Microsoft Intelligent Data Platform. Wat de genoemde oplossingen, en nog veel meer, samen pakt als één platform voor databases, Analytics en Data Governance. Dit helpt hier zeker weten in het
adviseren van de juiste stack.
De nieuwe document en gespreks summarization is een mooie toevoeging aan Azure Cognitive Services. Dit is typisch zo’n voorbeeld van een copilot. Of zeggen we notulist. Wil je een gegenereerde samenvatting van een document of een verslag van een online vergadering die je zojuist hebt gehad. Dan kan dit straks door deze dienst worden gegenereerd.
En waar de Cognitive Services mij altijd hebben weten te verbazen krijgen we een upgrade van vergelijkbare diensten middels vele Azure ML endpoints. Microsoft gaat een partnerschap aan met de AI community Hugging Face en gaat zo tienduizenden transformer modellen beschikbaar stellen via Azure. Dit zijn pre trained modellen die je diverse taken en problemen kunt geven. Denk aan endpoints voor NLP, vision en spraak.
Low code Development
Op het gebied van low code heeft Microsoft een enorme inhaalslag gemaakt. En ikzelf als pro developer merk meer en meer dat ik door low code oplossingen getriggerd wordt. Het heeft wel echt mijn aandacht. En kreeg het Power Platform ook veel aandacht
op Build.
Als eerste was er de toevoeging van een vijfde product binnen het platform. Power Pages, voor zakelijke websites. Een waardige opvolger voor de eerdere Portal Apps.
Maar echt indrukwekkend vond ik de demo’s van express design. Opnieuw een AI copilot die uit een afbeelding of schetsen een hele app genereert.
Of genereer een App op basis van een Figma ontwerp.
Tot slot nog een aantal algemene zaken die mij opvielen.
Allereerste Metaverse. Metaverse was vorig jaar toch echt wel het belangrijkste onderwerp en lijkt dit jaar toch wat te zijn teruggeschroefd. Dit jaar richtte een Metaverse omgeving zich vooral op praktische oplossingen binnen de toepasbare industrieën. En opnieuw ook weer in combinatie met AI, Cortex en copilot achtige toepassingen. Bijvoorbeeld voor het genereren van 3D objecten en avatars. Ik blijf het persoonlijk moeilijk vinden om de echt impactvolle cases voor een Metaverse te zien in een bredere mainstream setting. Maar tegelijkertijd weten we allemaal dat het komt. Daarvoor hoef ik alleen maar naar mij kinderen in Roblox te kijken.
En net als vorige jaar was het opnieuw erg stil rondom Azure DevOps. Meer en meer focus gaat naar GitHub en zal het mij niet meer verbazen als GitHub op termijn Azure DevOps tocht volledig vervangt als primaire CI/CD oplossing.
En als laatste Java. Ja Java! Ik merk dit niet alleen vanuit Build maar ik merk dit ook vanuit de Java professionals op het werk. Met name over de diverse PaaS diensten voor Spring apps. Welke nu zijn gebundeld onder de naam Azure Spring Apps. Ook hier lijkt Microsoft toch echt wel een verschil te gaan maken.
Het was weer een geslaagde build en zoals ik al zei is het een geweldige tijd om een softwareontwikkelaar te zijn. En dat merk je echt op Build. Technologieën zoals Azure en Power Platform zijn voor mij echte de mooiste snoepwinkels.