We zijn nog niet af van het thuiswerken. En is het voor ons allemaal steeds gewoner om code te delen in online sessies. Zeker het afgelopen jaar. Iedereen is inmiddels gewend aan Teams, Meet en Zoom. Misschien combineer je deze zelfs al met OBS? En voor ons developers kunnen ook Codespaces en Live Share een uitkomst zijn wanneer je collaboratief wilt samenwerken. Wat zijn dan die demo en presentatie tips? In deze blogpost zoomen we in op wat minder bekende tools die het scherm delen van o.a. code een stuk fijner en ook veiliger maken.

Gebruik de Presentation Mode van je IDE
We beginnen met de Presentation Mode van je IDE. Visual Studio 2019 kent een uitstekende Presentation Mode. Maar mijn eerste tip zou zijn om juist geen Visual Studio 2019 te gebruik maar Visual Studio Code. Waarom? Omdat voor een minder bekend publiek de IDE nogal overweldigend kan overkomen. Visual Studio Code is een stuk cleaner en leidt daardoor minder af. Daarnaast zal je ook nog altijd een plezierige boost in performance ervaren en dat is echt wel key in een goede live demo.

Hoe ga je dan om met de Presentation Mode in Visual Studio Code? Daarvoor is een mooie Presentation Mode plugin van Juan Polanco. Ideaal. Eventueel kun je nog een key binding instellen (ik gebruik zelf CTRL+K) en kun je daarnaast ook het gewenst zoomniveau instellen.

Gebruik Presentation Mode ook buiten je IDE
Maar tijdens een demo of online sessie zit je niet ten alle tijden in Visual Studio Code. Hoe zorg je dan dat de andere kant jouw scherm ook goed kan zien? De Magnifier tool die standaard met Windows komt laat nog altijd veel te wensen over. Gelukkig heeft onze held Mark Russinovich daar wat op gevonden. ZoomIt geeft jou simpele shortcuts om binnen elke App of eigenlijk heel Windows op een sectie van je scherm in te zoomen. Daarnaast heeft ZoomIt ook een handige whiteboard feature om bijvoorbeeld kaders of peilen op je scherm te teken. Ik maak hier ook zelf steeds fanatieker gebruik van en eenmaal onder de knie brengt het jou demo’s echt naar een hoger niveau.

Wachtwoorden en andere secure strings verbergen
Maar het vele scherm delen brengt een ander gevaar met zich mee. Binnen bestanden of, als .NET developer, in de Azure Portal kan al snel een scherm gedeeld worden waarop wachtwoorden of andere secure strings en secrets staan.

Ook daarvoor zijn gelukkig mooie oplossingen. De eerst komt opnieuw van een held, jullie vast bekend, John Papa. Zijn Visual Studio Code extension Cloak helpt secrets in bestanden te verbergen en weer te tonen middels de Command Palette van Visual Studio Code. Super easy!

Ik noemde zojuist al de Azure portal. Ook daarvoor is een handige oplossing. Namelijk de browser extension Azure Mask van Brian Clark. Deze extension is beschikbaar voor Edge, Chrome en Firefox. Wanneer je deze extensie activeert worden jouw account, GUID’s (Tenant en Subscription ID, etc) en zoveel mogelijk andere gevoelige informatie verborgen en kun je veilig ook op de Azure Portal je scherm delen.

Goed voorbereid met Code Snippets
Een andere manier om de demo goden te verrassen is door zoveel mogelijk Code Snippets te gebruiken. Zeker wanneer je van plan bent om in een presentatie of demo veel code te gaan schrijven.

Opnieuw een feature die reeds bestaat in Visual Studio 2019 maar tegelijkertijd ontbreekt in een kale installatie van Visual Studio Code. Maar ook hier komt hulp in de vorm van een plugin. Ditmaal door Mark Vincze met Code Fragments.

Met Code Fragments ben je in staat om ter voorbereiding blokken code te bewaren die je dan tijdens jouw verhaal overzichtelijk implementeert.

Zorg voor een schone desktop omgeving
Dat brengt ons al bij de laatste tip. Zorg dat jouw omgeving er klaar voor is en maak je desktop leeg. Dit is niet alleen netjes en overzichtelijk het blijft ook gewoon belangrijk vanuit privacy. Een clean desk policy is ook je scherm. En veel mensen weten het niet maar je kunt gewoon je desktop iconen verbergen.

Iets anders wat tevens vaak wordt vergeten is het afsluiten van al je messaging apps en notificaties. Opnieuw privacy maar het is ook gewoon vervelend als tijdens een presentatie een bericht of notificatie op springt. Niet alleen voor je publiek, ook voor jezelf is het een enorme stoorzender tijdens je verhaal.

En tof dat je zover bent gekomen met lezen. Ik hoop dat deze tips dan ook van pas komen voor jouw volgende verhaal.